Veelgestelde vragen zwemles

Kan ik SuperSpetters aanbieden naast het ZwemABC of de ENVOZ diploma's?

De SuperSpetters methode leert kinderen op een speelse en plezierige manier kennis maken met water. Zelfredzaamheid staat voorop. Deze methode is onderscheidend ten opzichte van andere methodes doordat deze methode kinderen direct opleidt tot en met het niveau van een c-diploma. Vanaf dit jaar gaat onze SuperSpetters zwemlesmethode ook daadwerkelijk opleiden tot het Nationale Zwemdiploma C. Het KNZB SuperSpetters zwemdiploma komt daarmee te vervallen zodat er voor ouders meer duidelijkheid komt, 1 Nationaal Zwemdiploma.

Het is belangrijk ouders goed te informeren over de verschillende in gebruikte lesmethodes en te behalen zwemdiploma’s.

Kan ik het KNZB zwemdiploma uitgeven zonder SuperSpetters aan te bieden?

Bijna alle kinderen in Nederland leren zwemmen en dat is natuurlijk heel belangrijk. Er bestaan in Nederland verschillende zwemlesmethodes. Iedereen heeft andere leerbehoeften en daar voorziet de zwembranche in. Om meer duidelijkheid te geven aan ouders is het essentieel dat de verschillende zwemlesmethodes gaan opleiden tot één Nationaal Zwemdiploma. Dit geeft ouders zekerheid over de vaardigheden die een kind bezit op het moment dat het zwemdiploma wordt verstrekt.

De SuperSpetters methode leert kinderen op een speelse en plezierige manier kennis maken met water. Zelfredzaamheid staat voorop. Deze methode is onderscheidend ten opzichte van andere methodes doordat deze methode kinderen direct opleidt tot en met het niveau van een c-diploma. Vanaf dit jaar gaat onze SuperSpetters zwemlesmethode ook daadwerkelijk opleiden tot het Nationale Zwemdiploma C. Het KNZB SuperSpetters zwemdiploma komt daarmee te vervallen zodat er voor ouders meer duidelijkheid komt, 1 Nationaal Zwemdiploma.

Het is belangrijk ouders goed te informeren over de verschillende in gebruikte lesmethodes en te behalen zwemdiploma’s.

Krijgen de lesgevers een scholing wanneer een organisatie start met SuperSpetters?

Wanneer jouw organisatie start met het aanbieden van SuperSpetters wordt er op locatie een introductiebijeenkomst georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst komen de lesgevers alles te weten over SuperSpetters, de inhoud van de lessen, het gebruik van de materialen en het contact met de ouders.

Voor het gebruik van SuperSpetters hoeft naast de introductiebijeenkomst geen speciale opleiding gevolgd te worden. Wel dient de lesgever gediplomeerd te zijn (minimaal niveau 2).
De introductiebijeenkomst en de geleverde documenten geven voldoende handvaten om de lessen te verzorgen.

De kinderen zwemmen met zwembril, is dit wel veilig?

Het klopt inderdaad dat kinderen zwemles krijgen met een zwembril. Deze zwembril hebben de kinderen echter nooit een hele les op.

Kinderen hebben, wanneer ze onverwachts in het water raken, geen zwembril op. Om deze reden moeten kinderen wennen aan het prikken van het water in de ogen en het wazig kijken. In de periode wanneer kinderen wennen aan het water, wordt er dus niet met een zwembril gezwommen. Alle vaardigheden waarbij onder wateroriëntatie en survival centraal staan worden zonder zwembril uitgevoerd. Bijvoorbeeld het duiken, onderwater zwemmen, over een mat klimmen etc. worden allemaal zonder zwembril uitgevoerd. Zo leren kinderen ook goed zwemmen zonder zwembril.

Wanneer de zwemslagen worden geoefend, zwemmen de kinderen wel met zwembril. Hierdoor kunnen ze zich volledig richten op het mooi en goed uitvoeren van de slagen en worden ze niet gehinderd door prikkende ogen.

Een kind mag deelnemen aan het diplomazwemmen wanneer de slagen met en zonder zwembril goed uitgevoerd worden.

Ik ben geinteresseerd, wat moet ik doen?

Je kunt onder het kopje 'deelnemen' contact opnemen met de KNZB via een contacformulier.

Vervolgens wordt, wanneer wenselijk, tijdens een persoonlijk geprek de gehele methode uitgelegd en worden de mogelijkheden voor jouw organisatie besproken.

Kan ik het zwemboek en de andere materialen ook bestellen zonder met SuperSpetters te werken?

Wanneer je met SuperSpetters werkt kun je tegen een voordelig tarief een materialenpakket voor een kind aanschaffen. Het materialenpakket bestaat uit een zwembril, badmuts, zwemboek, medaille en KNZB Zwemdiploma.

Het speciaal voor SuperSpetters ontwikkelde zwemboek is alleen aan te schaffen door organisaties die gebruik maken van de gehele methode.

Zijn er kosten verbonden aan het gebruik van SuperSpetters?

Wanneer een organisatie start met het aanbieden van SuperSpetters zal deze organisatie een jaarlijkse fee betalen voor het gebruik van de methode en alle materialen voor de lesgevers.

Voor elk kind schaft de organisatie een materialenpakket aan welke bestaat uit; een zwembril, badmuts, zwemboek, medaille en KNZB zwemdiploma.

Voor het gebruik van SuperSpetters hanteren we verschillende tarieven, organisaties die lid zijn van de KNZB krijgen korting op het gebruik van SuperSpetters.

Voor meer informatie kun je contact opnemen via onderstaand contactformuier.

Is er ook SuperSpetters voor kinderen met een beperking?

Ja, voor kinderen met een beperking heeft de KNZB in samenwerking met de Johan Cruyff Foundation 'SuperSpetters Special' ontwikkeld. SuperSpetters Special maakt gebruik van een leuk beloningssysteem en een zwemboek. Het zwemboek, waarvoor kinderen 36 stickers kunnen verzamelen, kan gebruikt worden bij elk diploma of certificaat dat wordt uitgegeven. Lesgevers kunnen zelf bepalen bij welke vaardigheden of gedragingen een kind een sticker ontvangt. Een lesgever kan zo voor elk kind een plan op maat maken. Als het kind zijn eindniveau heeft behaald, kan deze prestatie beloond worden met het uitreiken van de SuperSpetters Special medaille. Meer informatie vind je op de website van de KNZB.

Wij willen nu al over naar NRZ met het diplomazwemmen. Krijgen wij restitutie van de KNZB?

De KNZB heeft beloofd soepel om te gaan met de financiële afwikkeling. Indien je als SuperSpetters aanbieder eerder overgaat dan de overeenkomst en betaling aan de KNZB eindigt, zullen wij naar rato een restitutie toekennen.

Wij hebben nog SuperSpetters diploma’s maar willen al het Nationale Zwemdiploma uitgeven. Krijgen wij ons geld terug?

De KNZB heeft beloofd soepel om te gaan met de afwikkeling. Wij zullen de teruggestuurde diploma’s vergoeden. De prijs van een diploma is in de webshop €1,10 per stuk.

Als lid van de KNZB krijgen wij als aanbieder van SuperSpetters €15,- terug per afgenomen SuperSpetters pakket en behaald SuperSpetters diploma. Hoe gaan jullie hier in de toekomst mee om?

Vanaf september 2022 zal de KNZB geen vergoeding meer vragen voor het gebruik van de SuperSpetters zwemlesmethode. Wij gaan de samenwerking aan met NRZ om te komen tot één nationaal zwemdiploma. De KNZB vindt het belangrijk dat onze verenigingen een goed zwemles pakket aanbieden. Als onze verenigingen/stichtingen die nu al SuperSpetters aanbieden overgaan naar het aanbieden van het NRZ diploma, zullen wij in 2022 en 2023 bij elk behaald diploma én in Sportlink geregistreerde zwemlesleerling de restitutie blijven geven (de namen worden steeksproef gewijs gecontroleerd). In de jaren daaropvolgend zullen wij de restitutie afbouwen naar 0. Dit betekent dat elke geregistreerde zwemlesleerling die een NRZ zwemdiploma niveau C behaald in 2024 nog €10,- terug betaald zal worden. In 2025 zal dit nog €5,- zijn en vanaf 2026 zullen wij geen restitutie meer geven. Deze maatregel geldt zolang het nieuwe relatiemodel van de KNZB nog niet is geëffectueerd. De restitutie kan nooit meer zijn dan het betaalde lidmaatschap per zwemleskind.

Wordt de SuperSpetters zwemlesmethode nog geüpdatet?

Wij zijn trots te melden dat ons maatwerk zwemdiploma door de NRZ is goedgekeurd. Hierdoor zullen een aantal kleine wijzigingen plaatsvinden in het afzwemmen. Deze zomer zal de zwemlessenreeks worden aangepast naar de nieuwe diploma eisen. In augustus/september is dit afgerond en klaar voor gebruik voor het nieuwe seizoen. We zullen dan ook de site aanpassen, zodat de lessenreeksen voor iedereen beschikbaar zijn. Voor 2024 staan er grotere aanpassingen van de methode gepland naar de nieuwste inzichten en mogelijkheden. Dit zullen wij doen met een groep experts. Mocht je daar deel van willen uitmaken, laat het ons dan graag weten. Er zijn nog een paar plekken beschikbaar.

Zijn wij nog verzekerd via de KNZB als we geen lid meer zijn, maar wel SuperSpetters aanbieden?

De verzekeringen zijn enkel en uitsluitend voor leden van de KNZB.

Wij willen ons kader graag beter opleiden. Wat zijn de mogelijkheden?

De KNZB werkt sinds 4 jaar samen met ondernemers voor het opleiden van kader. Deze ondernemers zijn zelfstandige bedrijven, maar de kwaliteit wordt gecontroleerd door de KNZB. Een overzicht van onze ondernemers vind je hier. Onze ondernemers kunnen ook een aangepast lesprogramma aanbieden op basis van de aanwezige kennis en eventueel al eerder gevolgde opleidingen. Dit is ter beoordeling van de ondernemer. Via het Sportakkoord kan in 2022 nog een vergoeding worden aangevraagd voor de Trainer 2 opleiding.

Ook de NRZ biedt opleidingen voor zwemleskader.

Kan de KNZB helpen bij het behouden van kader?

Op de website van de KNZB onder het tabblad Kennisacademie staan tips, whitepapers en best practises waar de vereniging gebruik van kan maken. Ook de verenigingsondersteuner kan hier een rol bij spelen.

Wie levert nu de SuperSpetters lespakketten?

De SuperSpetters lespakketten worden vanaf 1 februari 2022 geleverd door KidsMarketeers. Het lespakket is qua inhoud onveranderd. Op de Superspetters website, na het inloggen, word je doorverwezen naar de webshop van KidsMarketeers. Als de SuperSpetters website wijzigt, zal ook de doorschakeling naar de webshop van KidsMarketeers hierin worden meegenomen. Als je vragen hebt over de producten, leveringen of bestellingen kun je contact opnemen met Kids Marketeers, Robbert-Jan Driessen, via rjd@kidsmarketeers.com of bel naar 023-3030360.

Staat jouw vraag er niet bij of heb je een klacht?

Vul dan onderstaand contactformulier in.

Contactformulier