Veelgestelde vragen zwemles

Kan ik SuperSpetters aanbieden naast het ZwemABC of de ENVOZ diploma's?

Ja, dit is mogelijk. Indien u SuperSpetters geleidelijk wilt implementeren is het mogelijk om SuperSpetters naast een andere methode of diploma aan te bieden.

Wanneer dit bij een zwemlesorganisatie het geval is, dan is het erg belangrijk de ouders goed te informeren over de verschillen en gelijkenissen gedurende het  zwemlestraject en het te behalen diploma. 

Kan ik het KNZB zwemdiploma uitgegeven zonder SuperSpetters aan te bieden?

Het is niet mogelijk om alleen KNZB zwemdiploma's af te nemen en uit te geven.

De KNZB wil het KNZB zwemdiploma niet los verkopen omdat SuperSpetters gaat over de opbouw en inhoud van de zwemlessen. Alleen het SuperSpetters traject kan afgesloten worden met het KNZB zwemdiploma.

Krijgen de lesgevers een scholing wanneer een organisatie start met SuperSpetters?

Wanneer uw organisatie start met het aanbieden van SuperSpetters wordt er op locatie een introductiebijeenkomst georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst komen de lesgevers alles te weten over SuperSpetters, de inhoud van de lessen, het gebruik van de materialen en het contact met de ouders.

Voor het gebruik van SuperSpetters hoeft naast de introductiebijeenkomst geen speciale opleiding gevolgd te worden. Wel dient de lesgever gediplomeerd te zijn (minimaal niveau 2).
De introductiebijeenkomst en de geleverde documenten geven voldoende handvaten om de lessen te verzorgen.

De kinderen zwemmen met zwembril, is dit wel veilig?

Het klopt inderdaad dat kinderen zwemles krijgen met een zwembril. Deze zwembril hebben de kinderen echter nooit een hele les op.

Kinderen hebben, wanneer ze onverwachts in het water raken, geen zwembril op. Om deze reden moeten kinderen wennen aan het prikken van het water in de ogen en het wazig kijken. In de periode wanneer kinderen wennen aan het water, wordt er dus niet met een zwembril gezwommen. Alle vaardigheden waarbij onder wateroriëntatie en survival centraal staan worden zonder zwembril uitgevoerd. Bijvoorbeeld het duiken, onderwater zwemmen, over een mat klimmen etc. worden allemaal zonder zwembril uitgevoerd. Zo leren kinderen ook goed zwemmen zonder zwembril.

Wanneer de zwemslagen worden geoefend, zwemmen de kinderen wel met zwembril. Hierdoor kunnen ze zich volledig richten op het mooi en goed uitvoeren van de slagen en worden ze niet gehinderd door prikkende ogen.

Een kind mag deelnemen aan het diplomazwemmen wanneer de slagen met en zonder zwembril goed uitgevoerd worden.

Ik ben geinteresseerd, wat moet ik doen?

U kunt onder het kopje 'deelnemen' contact opnemen met de KNZB via een contacformulier.

Vervolgens wordt, wanneer wenselijk, tijdens een persoonlijk geprek de gehele methode uitgelegd en worden de mogelijkheden voor uw organisatie besproken.

Kan ik het zwemboek en de andere materialen ook bestellen zonder met SuperSpetters te werken?

Wanneer u met SuperSpetters werkt kunt u tegen een voordelig tarief een materialenpakket voor een kind aanschaffen. Het materialenpakket bestaat uit een zwembril, badmuts, zwemboek, medaille en KNZB Zwemdiploma.

Het speciaal voor SuperSpetters ontwikkelde zwemboek is alleen aan te schaffen door organisaties die gebruik maken van de gehele methode.

Zijn er kosten verbonden aan het gebruik van SuperSpetters?

Wanneer een organisatie start met het aanbieden van SuperSpetters zal deze organisatie een jaarlijkse fee betalen voor het gebruik van de methode en alle materialen voor de lesgevers.

Voor elk kind schaft de organisatie een materialenpakket aan welke bestaat uit; een zwembril, badmuts, zwemboek, medaille en KNZB zwemdiploma.

Voor het gebruik van SuperSpetters hanteren we verschillende tarieven, organisaties die lid zijn van de KNZB krijgen korting op het gebruik van SuperSpetters.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via onderstaand contactformuier.

Is er ook SuperSpetters voor kinderen met een beperking?

Ja, voor kinderen met een beperking heeft de KNZB in samenwerking met de Johan Cruyff Foundation 'SuperSpetters Special' ontwikkeld. SuperSpetters Special maakt gebruik van een leuk beloningssysteem en een zwemboek. Het zwemboek, waarvoor kinderen 36 stickers kunnen verzamelen, kan gebruikt worden bij elk diploma of certificaat dat wordt uitgegeven. Lesgevers kunnen zelf bepalen bij welke vaardigheden of gedragingen een kind een sticker ontvangt. Een lesgever kan zo voor elk kind een plan op maat maken. Als het kind zijn eindniveau heeft behaald, kan deze prestatie beloond worden met het uitreiken van de SuperSpetters Special medaille. Meer informatie vindt u op de website van de KNZB.

Staat uw vraag er niet bij of heeft u een klacht?

Vul dan onderstaand contactformulier in.

Contactformulier