Een kijkje achter de schermen bij SuperSpetters

33 disney.jpgwoensdag 21 februari 2018

Periodiek schrijven verschillende blogouders en- aanbieders over SuperSpetters. Nu leek het ons leuk om vanuit de KNZB-medewerkers, die met SuperSpetters te maken hebben, ook een blog te schrijven. We hopen dat jullie door dit blog meer inzicht krijgen in wat de KNZB allemaal doet om SuperSpetters op rolletje te laten lopen. Deze keer schrijft Robin een stukje over zijn ervaringen met SuperSpetters.

Even voorstellen

Ik ben Robin Meeuwissen, 22 jaar en de komende 2 jaar stagiair op de afdeling Leven Lang Zwemmen van de KNZB. Momenteel studeer ik Sportbeleid en sportmanagement aan de Universiteit van Utrecht en ben ik twee á drie dagen per week in de weer met de Zwem4daagse en SuperSpetters. Binnen het SuperSpetters team verzorg ik op de dagen van mijn aanwezigheid de mailbox en ben ik contactpersoon voor zowel ouders en aanbieders. Het kan dus zeker zo zijn dat je al wel eens contact met mij gehad hebt.

6 maanden

Ik werk nu al ongeveer 6 maanden mee met het project SuperSpetters en ik kan zeggen dat ik het mooi vind om te zien hoe enthousiast en passievol alle SuperSpetters aanbieders de zwemles benaderen. Aanbieders vinden het leuk dat er bij deze methode veel aandacht is voor het spelenderwijs aanleren van de verschillende zwemslagen en zij gaan dan ook volledig op in de belevingswereld van het kind.  Daarbij heb ik ook veel contact met ouders en kan ik zeggen dat ook zij naar mijn mening zeer te spreken zijn over onze zwemlesmethode. Ouders zijn over het algemeen zeer te spreken over de communicatie en het eindniveau van hun kind. Daarbij moet ik zeggen dat wij het belangrijk vinden dat de SuperSpetters methode zich blijft doorontwikkelen en daarom zijn we dus continu bezig met het verbeteren van onze zwemlesmethode.

‘Verducken’ van SuperSpetters

De afgelopen 2 maanden ben ik samen met het SuperSpetters team bezig geweest met het ‘verducken’ van de SuperSpetters methode. Wij, als KNZB, zijn namelijk een samenwerkingsverband aangegaan met Disney. Hiervoor moesten alle documenten van de KNZB, de boekjes, medailles en diploma's omgezet worden naar een Donald Duck look. Sanne en Sem werden hierbij vervangen door de Familie Duck. Dit heeft ons een hoop energie gekost, maar het resultaat mag naar mijn mening dan ook Super genoemd worden. Ik vind het boekje heel gaaf geworden en ik denk dat kinderen het misschien nog wel leuker gaan vinden dan dat ik doe.

Kwaliteitstoetsing

Ook coördineer ik sinds kort de kwaliteitstoetsing van SuperSpetters. Als KNZB vinden we de kwaliteit van de zwemles namelijk erg belangrijk. Om te zorgen dat de methode op de juiste wijze wordt gegeven en nagestreefd binnen iedere zwemlesorganisatie, wordt iedere organisatie jaarlijks getoetst. Ik zorg ervoor dat onze controleurs in de juiste maand naar de juiste organisatie gaan en daarnaast verwerk ik de beoordeling van onze controleurs en koppel ik deze terug aan de zwemlesaanbieder. Dit is een hele klus, maar wel van belang om ervoor te zorgen dat SuperSpetters in iedere organisaties op de juiste wijze wordt gegeven. We checken hierbij onder andere op de volgende punten

  • Communicatie met de ouders
  • Lessen (inhoudelijk en werken volgens de richtlijnen van de methode)
  • Lesgevers (bevoegdheid + VOG)
  • Groepsgrootte
  • Materialen (werken ze op de juiste wijze met materialen.)

Ik kan dus wel zeggen dat ik op met plekje zit bij twee leuke projecten van de KNZB. Wat SuperSpetters betreft, had ik stiekem ook wel graag met deze methode leren zwemmen al was het alleen maar, omdat ik dan ook zo’n gaaf zwemboek, mooie badmuts en coole zwembril zou krijgen. Dit was mijn eerste blog voor SuperSpetters. Mocht je nog meer willen weten over onze methode of heb je nog vragen aan de hand over deze blog dan kan je me altijd mailen op zwemles@knzb.nl

« Terug