Blog controleur: Te gast bij bijzondere organisaties

gk1603129290.jpgdinsdag 14 mei 2019

Elke keer als ik als controleur bij organisaties op bezoek mag komen is dit weer een bijzondere ervaring. De gastvrijheid en vriendelijkheid maar nog meer de passie waarmee wordt les gegeven, is een cadeautje om mee te maken.

Stuk voor stuk zijn de lesgevers met veel liefde aan het werk om kinderen te leren zwemmen. Het maakt niet uit of dit bij een zwemvereniging, zwemschool, gemeentelijke organisatie of bij een exploitatie maatschappij is. 

Laatst was ik voor een controle bij een organisatie op bezoek, die ongeveer 40 SuperSpetters op les hebben. Ik werd keurig opgevangen en kreeg wat drinken aangeboden. Om mij heen allemaal kinderen die vooral heel erg enthousiast waren om te gaan zwemmen. Niet zenuwachtig, geen huilende kinderen, echt alleen maar hele vrolijke kinderen. Er klonk een bel en de kinderen liepen met hun lesgevers mee naar hun zwemgedeelte.

Wat mij het meeste opviel waren de vele jeugdige vrijwilligers die meehielpen. Leuke groep jeugdleden van de organisatie (het waren er 5) hielpen de vaste lesgevers.

Jeugd dat niet na school gelijk achter de tablet duikt, niks doet op de bank maar naast al hun drukke bezigheden met plezier meehelpen om hun passie voor de zwemsport over te dragen op de jonge SuperSpetters. 

SuperSpetters is een mooi zwemtraject waarbij je heel duidelijk het lestraject kan volgen. Als ik op bezoek ben zie ik vaak al binnen een paar minuten in welke periode/niveau kinderen zitten. Door vragen te stellen en open te staan voor wat er verteld komen er mooie gesprekken op gang over onze passie; ‘Kinderen met veel plezier zwemveilig en zwemvaardig krijgen’. 

Soms zijn deze gesprekken best pittig maar meestal leren we van elkaar en is juist het delen van ervaring een mooie manier om te komen tot een nog betere kwaliteitsbewustzijn. Tot nu toe heeft elke zwem-organisatie een vervolgtraject of wordt er duidelijk samengewerkt met andere organisaties in de zwembranche om kinderen te behouden in de zwembaden.

Ik weet zeker dat de kinderen die bij de organisatie waar ik op bezoek ben geweest, de kinderen goed worden voorbereid en prima les krijgen dat bijdraagt aan een leven lang zwemplezier.

Foto: Gertjan Kooij / Beeldboot 

« Terug